Dôvody, prečo by ste mali jesť čučoriedky často

Čučoriedka je nádherné slovo, ktoré tak veľmi miloval aj skvelý pán Satinský. Táto malá zázračná bobuľka ukrýva v sebe neuveriteľné množstvo pre organizmus dôležitých látok.

borůvky

Čučoriedka teda hlavne koncom leta, keď sa zbiera na lúkach, by nemala chýbať v našom jedálničku.

Vhodná je aj na

  • uloženie do mrazničky
  • prípravu lekváru
  • prípravu sirupu
  • prípravu likéru
  • prípravu kompótu


Vhodné sú aj listy na prípravu čaju.
Prečo je ale výnimočná a máme ju konzumovať ?

  • obsahuje veľké množstvo prírodných antioxidantov
  • obsahuje aj železo- veľmi dôležitý prvok pre celý organizmus. Ak ho máme v krvi málo cítime sa oslabnutí a malátni. Každá jedna bunka v našom organizme ho potrebuje
  • obsahuje zinok- vynikajúci prvok pre rast vlasov a pre zdravú pokožku
  • niet lepšieho lieku pri hnačkách a žalúdočných problémoch. Je vhodná aj pre malé deti
  • Mozog si ju tiež žiada. Podporuje mozgovú činnosť lepšie ako čokoľvek iné
  • Pracujete za počítačom ? Oči sa vám rýchlo unavia ? Vyskúšajte čučoriedky a zamilujete si ich.
  • Obsahujú celú škálu vitamínov A, E, C, B- radia sa medzi najzdravšie ovocie vôbec
  • Čistia krv a omladzujú organizmus
  • Sú vhodné aj pre diabetikov
  • chránia imunitný systém a telové bunky pred voľnými radikálmi, zvyšujú odolnosť organizmu proti infekciám
  • preventívne pôsobia proti chrípke, prechladnutiu a nádche
  • zmierňujú menštruačné bolesti

hodně borůvek
Mohli by sme veru dlho pokračovať. Choďte si ich nazbierať vy a urobíte prechádzkou ešte niečo viac pre svoje zdravie.
Zbierajú sa len dozreté tmavo modré bobuľky. Tie červené nechajte dozrieť na kríkoch. Voľakedy sa zbierali čučoriedky pomerne nešetrným spôsobom, pomocou tzv. hrebeňa. Ten načesal všetky- dozreté aj nedozreté plody- ba aj listy.
Radšej zbierajte ručne- priamo do zaváracieho pohára. Budete tak oveľa šetrnejší k rastlinke a navyše nebudete musieť doma vyberať lístky a nezrelé plody.