Dôvody, prečo by ste mali jesť čučoriedky často

Čučoriedka je nádherné slovo, ktoré tak veľmi miloval aj skvelý pán Satinský. Táto malá zázračná bobuľka ukrýva v sebe neuveriteľné množstvo pre organizmus dôležitých látok.

borůvky

Čučoriedka teda hlavne koncom leta, keď sa zbiera na lúkach, by nemala chýbať v našom jedálničku.
 
Vhodná je aj na

  • uloženie do mrazničky
  • prípravu lekváru
  • prípravu sirupu
  • prípravu likéru
  • prípravu kompótu

 
Vhodné sú aj listy na prípravu čaju.
Prečo je ale výnimočná a máme ju konzumovať ?

  • obsahuje veľké množstvo prírodných antioxidantov
  • obsahuje aj železo- veľmi dôležitý prvok pre celý organizmus. Ak ho máme v krvi málo cítime sa oslabnutí a malátni. Každá jedna bunka v našom organizme ho potrebuje
  • obsahuje zinok- vynikajúci prvok pre rast  vlasov a pre zdravú pokožku
  • niet lepšieho lieku pri hnačkách a žalúdočných problémoch. Je vhodná aj pre malé deti
  • Mozog si ju tiež žiada. Podporuje mozgovú činnosť lepšie ako čokoľvek iné
  • Pracujete za počítačom ? Oči sa vám rýchlo unavia ? Vyskúšajte čučoriedky a zamilujete si ich.
  • Obsahujú celú škálu vitamínov A, E, C, B- radia sa medzi najzdravšie ovocie vôbec
  • Čistia krv a omladzujú organizmus
  • Sú vhodné aj pre diabetikov
  • chránia imunitný systém a telové bunky pred voľnými radikálmi, zvyšujú odolnosť organizmu proti infekciám
  • preventívne pôsobia proti chrípke, prechladnutiu a nádche
  • zmierňujú menštruačné bolesti

hodně borůvek
 Mohli by sme veru dlho pokračovať. Choďte si ich nazbierať vy  a urobíte prechádzkou ešte niečo viac pre svoje zdravie.
Zbierajú sa len dozreté tmavo modré bobuľky. Tie červené nechajte dozrieť na kríkoch. Voľakedy sa zbierali čučoriedky pomerne nešetrným spôsobom , pomocou tzv. hrebeňa. Ten načesal všetky- dozreté aj nedozreté  plody- ba aj listy.
Radšej zbierajte ručne- priamo do zaváracieho pohára. Budete tak oveľa šetrnejší k rastlinke a navyše nebudete musieť doma vyberať lístky a nezrelé plody.